AKVARYUM BAKIMI

01-11-2020 19:34
AKVARYUM BAKIMI

 

                                                AKVARYUM KURULUMU

Bu tanıtımın yapılmasında ve makalenin yazılmasındaki amaçlar; hobiye yeni başlayanlara başarılı bir akvaryum kurdurarak hobinin güzelliklerini görmesini sağlamak ve bilenlerin gösterdiği bu yolu izleyerek, kurulum sonrası elde edeceği başarıdan alacağı cesaretle, kişinin kendi bakış açısını ve yorumunu katıp kendine göre mevcut akvaryumu düzenleyip daha sonra yeni kurulumlar yapması. İyi eğlencele dileriz.

 

Kuruluma Başlarken;

İşe akvaryum seçimiyle başlıyoruz. Akvaryumun boy seçimi çok önemli çünkü filtrasyon ve ışıklandırma gibi özellikleri akvaryuma göre seçeceğiz ve akvaryumu büyüttüğümüzde onları kullanma ihtimalimiz düşük olacak.

Filtrasyon:suyun filtre içindeki elyaf tarafından süzülerek, suda kirlilik yaratan partiküllerin süngere hapsedilmesine denir.

Yeni başlayanlar için hazır kurulu akvaryum sistemi almanızı öneririz. Minimum 38 * 26 * 40 cm bir akvaryum başlangıç için yeterli olacaktır.

Akvaryum kum seçimi yaparken renk, kum boyutu veya suya salınım yapıp yapmadığını bilmemiz gerekiyor. Çok ince taneli kum üzerinde tortu dibinde oksijensiz alan biriktirir, çok kalın taneli kum balıklar tarafından genellikle ağza alınamadığı için hoş karşılanmaz.Kumu iyice yıkadıktan sonra 3 cm yükseklikte olacak kadar akvaryuma koyuyoruz.

 

Bir diğer husus ısıtıcı kullanımı. Akvaryuma koyulan ısıtıcının tamamınınsuyun içinde olması gerekmektedir. Akvaryum içine ısıtıcı koyulduktan sonra çalıştırılmadan önce 10 dk beklenmeli ve daha sonra fişe takılmalıdır. Aksi takdirde ani ısı değişimi sebebiyle ısıtıcı çatlayabilir. Akvaryum sıcaklığı ortalama 24 derecedir. Bu durum bazı balık türlerine göre değişebilir. Isıtıcı aktif hale getirildikten sonra akvaryum termometresi ile sıcaklık ölçümü yapılmalıdır.

 

Akvaryumun Su ile Doldurulması;

Akvaryum filtre ve ısıtıcı ayarı yapıldıktan sonra su dolumu işlemine geçiyoruz. Doğrudan musluk suyu ile doldurma işlemi yapılmalıdır. Damacana sularında klor oranı düşük olduğu için kullanılmamalıdır. Akvaryum içine su koyulurken yavaş bir şekilde dökülmelidir. Aksi halde kum havalanır ve suyun bulanmasına sebep olabilir. Su dolumu yapılırken iç filtrenin ve ısıtıcının tamamı su içinde olmalıdır.

Su dolumu yapıldıktan sonra sudaki klor miktarını ayarlamak, balıklar için yararlı bakterilerin oluşmasını sağlamak için akvaryum su düzenleyici dökülmelidir. Kullanılan su düzenleyicisinin önerdiği miktarda akvaryum içerisine dökülmelidir.

Su dolumu yapıldıktan ve su düzenleyici döküldükten sonra ısıtıcı aktif hale getirilir.

Tüm bu hususlar yapıldıktan sonra akvaryum en az 5 gün boyunca içerisine balık koyulmadan boş bir şekilde çalıştırılmalıdır.

Akvaryum Su Değişimi ve Temizlenmesi

Akvaryum aktif hale geldikten 1 hafta sonra su değişim işlemi yapılmalıdır.

haftadan itibaren her hafta akvaryum içerisindeki suyun %30 unu boşaltılıp yenilenmesi gerekmektedir. Dip çekim pompası ile akvaryumun dip kısmında oluşan tortular çekilip temizlenebilir.

Su değişimi işlemine başlamadan önce ısıtıcı ve iç filtrenin fişleri çekilmelidir.

Dip çekim pompası ile boşaltılan su miktarı kadar tekrar dinlenmiş çeşme suyu eklenmelidir. Eklenen su miktarına karşılık gelen su düzenleyici de eklenmelidir.

Bu işlem her hafta düzenli olarak uygulanmalıdır.

 

                                                          

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.