AKVARYUM BALIK SAĞLIĞI

06-03-2024 15:07
AKVARYUM BALIK SAĞLIĞI


Balık Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balıkların sağlıklı kalması için asgari şartlar yeterli gelmez. Sağlıklarının her zaman üst düzeyde olması için doğal yaşam ortamlarına uygun bir akvaryum ortamı oluşturulmalıdır. Yine balıkların sağlığını etkileyecek her türlü dekordan uzak durulmalı ve kendi türlerine karşı saldırgan akvaryum balık türleri mutlaka farklı bir akvaryumda tutulmalıdır. Balık sağlığı için yapılması gerekenler elbette bunlarla sınırlı değildir. Balık bakımı sırasında göz önünde bulundurulması gereken daha pek çok nokta vardır. İşte o önemli noktalar…
Hangi Akvaryum Balığı Para Kazandırır? - Kerimin Pet Dünyası

Balıkların Türüne ve Sayısına Karar Verin!

Evde balık bakımı için tercih edilebilecek birçok akvaryum çeşidi mevcuttur. Bahsedilen akvaryum çeşitleri arasında; tropik akvaryum, soğuk su akvaryumu ve tuzlu su akvaryumu yer alır. Bunların yanı sıra bir de acı su akvaryumu vardır. Ancak acı su akvaryumunda başarılı olabilenlerin sayısı oldukça azdır. Çünkü bu akvaryumlarda balıklar için uygun su şartlarını oluşturmak oldukça zordur. Evde yetiştirilmek istenilen balıklar hangi kategoriye giriyorsa akvaryum kurulumu da ona göre yapılmalıdır. Örneğin, Japon balıkları soğuk su canlılarıdır ve bu nedenle suyun ısıtılmasına gerek yoktur. Ancak lepistes ve çöpçü balığı gibi türler sıcak suya ihtiyaç duyarlar. Eğer evde ilk kez balık besleyecekseniz tuzlu su balıklarını tercih etmeniz önerilmez. Çünkü tuzlu su balıklarının bakımı özel teknikler gerektirir.

Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için tuzlu su akvaryumu pek önerilmez. Çünkü bu tür akvaryumlar özel bakım ve ilgi gerektirir.

Akvaryumdaki balıkların sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise balıkların birbiri ile uyumlu olmalarıdır. Bu nedenle farklı balık türlerini aynı akvaryuma koymadan önce iki kere düşünmelisiniz.
15 Maddede Akvaryum Balık Cinsleri - Zoo Blog

Gerekli Akvaryum Ekipmanlarını Edinin!

Akvaryum için gerekli ekipmanların doğru seçilmemesi balık sağlığı için oldukça riskli bir durumdur. Bu anlamda özellikle akvaryum filtre ve akvaryum ısıtıcı seçiminde hassas davranmak gerekir. Balıklar, akvaryum suyunun aşırı soğuk ya da sıcak olması durumunda ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar ile karşılaşabilirler. Bunun için akvaryum su sıcaklığının akvaryumdaki balık türleri için uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Filtre seçiminde ise akvaryumun boyutları son derece önemlidir. Bazı balık türleri hem tükettikleri yemler hem de dışkıları ile suyu çok daha fazla kirletirler. Kirli su ise balıkların strese girmelerine ve durgunlaşmasına neden olur. Filtre kullanarak akvaryumun her noktasındaki yem artıkları ve dışkıların temizlenmesi sağlanabilir. Ayrıca akvaryum için filtre seçimi yaparken akvaryumun hacmi mutlaka dikkate alınmalıdır.

Akvaryum balıkları oksijen yetersizliği sebebiyle yaşamlarını yitirebilirler. Balıklarınız için yaşanabilir bir akvaryum ortamı oluşturmak adına akvaryum hava motoru kullanmanız büyük önem taşır. Akvaryum için hava motoru; su içerisinde dalgalanmalar yaratır, doğal bir sirkülasyon oluşturur ve balıklar için gerekli oksijeni sağlar.
En Popüler Akvaryum Balıkları - Akvaryum Balıkları - miyhav.com

Kısmi Su Değişimlerini İhmal Etmeyin!

Balık bakımı ile ilgili en önemli ayrıntılardan birisi su değişimidir. Özellikle yeni başlayanlar sistem kötü olsa dahi su değişim zamanının gelmesini beklerler. Ancak sistemin ihtiyacı dahilinde suyun kısmi olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için akvaryum dip süpürgesi kullanılabilir. Yine akvaryuma parmağınızı soktuğunuzda dağılan bir tabakanın varlığını fark edecek olursanız bu, döngünün istenilen şekilde işlemediği anlamına gelebilir. Çürükçül mikroorganizmaların sisteme yeterince yerleşememesi halinde rastlanılan bu durumun çözümü ise birkaç gün boyunca bolca su değişimi yapmaktır.

Bunların yanı sıra akvaryuma yeni balıklar ekleyecekseniz öncelikle su test kiti kullanarak sudaki nitrit, nitrat ve amonyak seviyesini ölçmeniz gerekir. İdeal bir akvaryum suyunda nitrit ve amonyak yer almamalıdır. Ayrıca nitrat seviyesinin ise 30 ppm ve altında olması gerekir. Bu değerler nazik balıklarda çok daha düşük olmalıdır. Suda amonyak ve nitrit yoksa azot döngüsü tamamlanmıştır. Bu durumda yeni balıkları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken ise aksi belirtilmedikçe haftada bir kez suyun %25`ini değiştirmek ve suyun temiz kalmasını sağlamaktır.
Melek Balığı | yuzgecli

Düzenli ve Doğru Beslenmelerini Sağlayın!

Balıkların besin ihtiyaçlarının düzenli ve doğru şekilde karşılanması, daha uzun ve iyi bir yaşam sürmeleri anlamına gelir. Fakat balık yemi seçiminde akvaryumdaki balık türlerinin besin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için de balık familyasının beslenme bakımından etçil beslenenler hem etçil hem otçul beslenenler ve otçul beslenenler olarak üçe ayrıldığını bilmekte fayda bulunmaktadır. Etçil balık türleri karides parçaları ve canlı balık gibi yemleri tercih ederken otçul türler ise bitkisel ağırlıklı olarak beslenirler. Ayrıca az miktarda olması şartıyla haftada bir protein bazlı olarak da beslenebilirler.

Balık bakımı sırasında günde 2 ya da 3 kez 1 dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. Bu durumda balıkların karnında ne aşırı bir şişlik ne de içine çöküklük meydana gelir. Yine açlık ile herhangi bir problemlerinin olmadığının göstergesi ise karınlarındaki tatlı bombeliktir. Ayrıca attığınız yem kesinlikle kum ya da çakılların üzerinde kalmamalıdır. Aksi halde kum üzerindeki yem artıkları çürür ve suyun kirlenmesine neden olurlar. Bu da balık sağlığı için riskli bir durumdur.
Flower Horn Özellikleri ve Bakımı - Akvaryum

Balıklarınızı Stresten Uzak Tutun!

Balıkların stres yaşamalarına neden olabilecek pek çok faktör vardır. Özellikle akvaryuma elinizi sokmanız ya da akvaryumu gürültülü bir yere koymanız balıklarınızın stres olmalarına neden olabilir. Yine akvaryum aydınlatmalarını geceleri açık bırakmanız ve akvaryum içindeki diğer uygunsuz koşullar onları strese sokabilir. Balıklarda stres bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına ve hastalanmalarına neden olabilir. Bu nedenle de balıklarınızın uzun ömürlü ve sağlıklı olmaları için stres faktörlerini ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.