Hamster bakım ve beslenmesi

09-07-2020 14:09
Hamster bakım ve beslenmesi

Hamster Kafesi Seçimi

Hamster bakımı sırasında öncelikli ihtiyacınız, hamsterınızın içerisinde rahat edebileceği bir kafestir. Hamsterınız için, seçeceğiniz kafesin boyutları çok önemlidir. Her şeyden önce kafes hamsterın içerisinde koşuşturmasına uygun büyüklükte olmalıdır. Hamster çarkı veya hamster tüneli ilave edildiğinde dahi rahatça hareket edeceği alanın kalmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer tel kafes seçiyorsanız seçeceğiniz kafesin tel aralıkları mümkün olduğunca dar olmalıdır. Geniş tel aralıklarından geçebilir veya geçmeye çalışırken sıkışabilir. Onun enerjik bir kemirgen türü olduğunu unutmamalısınız.

Hamster Kafesi

Eğer uygun bir seçenek bulursanız kenarları şeffaf olan, cam veya akrilik malzemeden yapılmış hamster kafesleri ideal seçimlerdir. Özellikle birbirine tüneller ile bağlı olan iki katlı veya üç katlı hamster kafeslerinden seçmek doğal yaşamdaki gibi yer altı tünellerinin hissini vereceğinden hamsterınızı mutlu edebilir.

Kafes seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda temizliğinin rahat yapılabilmesidir. Üst kısmı çıkarılabilen ve yıkanabilen bir kafes seçmeniz sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Kafes seçiminde dikkat edilmesi gereken başka bir konuda kafesin iyi havalanabilir olmasıdır. Aslında bu daha çok cam kafesler için dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Eğer cam akvaryum tarzında bir hamster kafesi kullanılacak ise mutlaka üst kapağın hava almaya uygun tel kapak olmasına dikkat etmelisiniz. Yetersiz havalanma özellikle yaz aylarında ısının artmasına ve hamsterınızın uyku haline geçmesine veya solunumun güçleşmesine neden olabilir.

https://www.pelikanpet.com/kategori/kafesler-1

Hamster Yemi Seçimi

Hamster yemi seçimi onun sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için büyük önem taşır. Hamster yemleri iki çeşittir.

1 – Tahıl, kuruyemiş, kuru mısır ve kuru meyvelerden oluşan yemler

2 – Pelet yemler

Her iki tip hamster yemi genel olarak aynı içerikle hazırlanır. Farklı olarak pelet yemlerde ham maddeler öğütülüp hamur haline getirilir ve küçük parçalar halinde hazırlanır. Bu sırada içerisine ekstra vitamin, mineral gibi besin takviyeleri eklendiğinden oldukça faydalıdır.

Hamsterınıza mümkün olduğunca karışık yem seçmeli ve içerisinde ay çekirdeği, fıstık, fındık, mısır, kuru meyve ve tahılların yanı sıra lif kaynağı olan peletlerin bulunduğu karışık yemlerden tercih etmelisiniz.

Piyasada pek çok içerikle hazırlanmış hamster yemi bulunmaktadır. Bu nedenle bir yemi sevmediyse birkaç farklı marka yem deneyerek severek yediği yemi tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Kafesin içerisine koyacağınız kemirgen krakerleri de aslında, hamster yemlerine benzer şekilde tahıllar ve tohumlardan hazırlanmıştır. Kemirme iç güdüsünü tatmin eden bu hamster krakeri besleyici ek gıdalar olarak kullanmak kaydıyla kafeste sürekli bulundurulabilir.

https://www.pelikanpet.com/kategori/yemler-2

Hamster Çarkı

Hamster koşu çarkı veya diğer adı ile hamster egzersiz çarkı, hamster bakımı sırasında bir hamster kafesinin olmaz ise olmazlarındandır. Hamster ürünleri sıralamasında ilk başta gelir. Aslında tam anlamı ile zorunlu ihtiyaç diyebiliriz. Çünkü bir hamster kefes ortamında hamster çarkı olmadan enerjisini harcayamaz. Gece boyu aktif olan hamsterlar için seçeceğiniz koşu çarkında en önemli kriter büyüklüktür. Ne kadar büyük bir hamster çarkı seçerseniz o kadar iyi olur. Seçeceğiniz koşu çarkı kural olarak hamsterınız içinde durduğunda sırtının çok fazla katlanmayacağı şekilde büyük olmalıdır. Ayrıca büyük bir koşu çarkı daha uzun mesafe katedebilmesi içinde faydalıdır.

Metal, akrilik, plastik veya ayaklı hamster çarkı gibi pek çok hamster çarkı çeşidi bulunmaktadır. Eğer cam veya akrilik bir kafesiniz var ise ayaklı hamster çarkını tercih etmelisiniz. Standı olmayan türdeki koşu çarkları genellikle kafes teline sabitlenerek kullanılmaktadır.

Seçeceğiniz hamster çarkında aramanız gereken bir diğer özellikte yürüme alanının genişliğidir. Bu alan çok dar olmamalıdır. Hamsterınız hızla koşarken ayağı boşa gelmemeli ve iki ayağını da aynı anda basacağı genişlikte olmalıdır.

Hamster Çarkı

https://www.pelikanpet.com/kategori/aksesuar-oyuncak-1

Hamster Topu

Hamster egzersiz topu olarak da adlandırılan bu oyuncağın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Alacağınız hamster topu oyun ve eğlence amaçlı da kullanılabilir. Özellikle kafes temizliği sırasında hamsterınızı muhafaza edeceğiniz güvenli bir ortam sağlar. Ayrıca istediğiniz zaman ev içerisinde güvenle gezinebilmesini de sağlar.

Hamster topu çeşidi olarak satılan ayaklı hamster topu satın alırsanız kafes içerisinde kullanabilirsiniz. Bu model hamster topu aynı zamanda koşu çarkı gibi de kullanılabilir. Tek dezavantajı yorulduğunda sizin çıkarmanız gerekmesidir. Bu nedenle unutma olasılığı olduğunda ürün gece kullanımı için pek uygun olmayacaktır.

Hamster Topu

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.