YAVRU KÖPEK

06-03-2024 13:43
YAVRU KÖPEK

Yavru Köpeklere Genel Bir Bakış

Özellikle yavru hallerinde daha hassas olan köpeklerin gelişimleri oldukça önemlidir. Beslenme, eğitim ve bakım gibi konularda yavru köpeğinizi asla aksatmamalısınız. Evinizde yer alan bu sevimli yavruya karşı büyük bir sorumluluk içerisinde olduğunuzun bilincine varmanız aranızdaki dostluğun pekişmesine yardımcı olacaktır. Yavru köpekler ilk 2 ay içerisinde ailesinden ayrılmaktadır. Bu nedenle bir bebekten farksız olarak sizinle yeni bir yaşama başlayacağını söyleyebiliriz. Hayatı boyunca onu büyütmek, eğitmek ve ihtiyaçlarını karşılamak siz sahibinin başlıca görevidir. Bunu yaparken köpeğinize karşı hem bir lider hem de sıkı bir dost rolüne bürünmelisiniz. Yavrunuzun keşfetmesine, dış dünyaya alışmasına, aile ve dostluk bağının oluşmasına yardım etmeniz gereklidir. Bu süreçte sosyalliğini, ihtiyaçlarını ve beslenmesini karşılamanızın gerekliliğine de değinmeliyiz.
Yavru Köpeklerde Beslenme | Asya Veteriner Kliniği

Yavru Köpeklerde Beslenme Süreci

Yavru köpek ile bir hayata başlamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en temel nokta şüphesiz beslenme sürecidir. Yavruların sütten kesilmesi ve beslenme alışkanlığının kazandırılması noktasında birçok faktör etkili olabiliyor. Yavru köpeklerin ortalama 1-2 ay içerisinde sütten kesildiği bilinmektedir. Bu andan itibaren yetişkinliğe erişene dek iyi bir beslenme sürecinin gerçekleşmesi birçok açıdan önemlidir. Yine yetişkinlik düzeyinde de bu alışkanlığın sürdürülmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Yavru köpeklerde besin ihtiyacının erişkinlere nazaran daha fazla olduğu biliniyor. Bu sebeple sütten kesilmesi itibariyle ilk etapta beslenmenin yavru kuru veya yavru konserve mamaları ile sürdürülmesi gerekmektedir. Bu mamaların içerisinde köpeğinizin gelişimi açısından önemli olan protein, fosfor, kalsiyum ve daha birçok değerli vitamin yer almaktadır. Beslenme sürecinin başlaması ile birlikte ilk etapta kuru mamaların ıslatılarak yavrulara verilmesi gerekir. Bu işlem sindirimin kolaylaşmasının yanı sıra köpeğinizin mamaya alışmasına ve mama tadının kıvama gelmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Yavru köpeğinizin gelişim için ilk 2-3 ay süte ihtiyaç duyduğu uzmanlarca belirtilmiştir. Bu sebeple kuru mamaların ıslatılmasında ilk etapta süt kullanabilirsiniz. Sonraki süreçte ise süt alışkanlığını noktalandırmak adına et suyu, su veya yemek suyu kullanabilirsiniz.

Kuru mamanın veteriner hekim kontrolünde seçilmesi ve doğru boyutlarda olması da sindirim açısından kritiktir. Yavru köpeklerin belirli boyutların üzerindeki mamalarda kabızlık, şişkinlik gibi problemler ile baş başa kaldığını söyleyebiliriz. Doğru besinlerin seçilmesi kadar beslenme sıklığı da yavru köpeklerin gelişimini etkilemektedir. İlk 6 ayda sevimli dostlarımızı günde 3 öğün olacak şekilde besleyebiliriz. Ardından 1 yaşına kadar günde 2 öğün ve daha sonrasında öğün sayısı 1’e düşürülerek devam edilebilir. Beslenme boyunca köpeğinizin yemek mekanını ve saatini düzen içerisinde tutmaya özen göstermelisiniz. Yavru köpeklerin erken yaşlarda daha hareketli olduğu bilinen bir gerçektir. Bu sebeple de mama ve su kaplarını ayrı tutmanız ve köpeğinizin deviremeyeceği büyüklükte seçmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kapları her öğün sonrasında düzenli olarak temizlemeniz bakteri oluşumunu ve köpeğinizin sağlığının olumsuz etkilenmesini engelleyecektir. Son olarak mama seçiminde sabit kalmanız köpeğinizin alışkanlık kazanması noktasında önemlidir. Sürekli olarak değiştirilen ve farklı boyutlarda yavru köpeğinize sunulan kuru mamalar sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir.
Yavru Köpek Nasıl Eğitilir? Yavrularda Eğitim | Pet Okulu

Yavru Köpeklerde Eğitim

Hayatınıza renk katabilecek bir yavru köpeğiniz olduğunda beslenme ve bakım kadar eğitimi de düşünmeniz gerekmektedir. Dostluğu ve sadakati ile size hayatınızda eşlik eden bu yavruya karşı sizlerin de bir takım sorumluluklarınız bulunmaktadır. Yavru köpeğinizin eğitim süresinde özellikle dikkat edilmesi gereken nokta sosyalleştirilmesi ve basit komutların anlaşılabilir şekilde öğretilmesidir. Sizi sadakatle bağlanması ve aranızda derin bir bağın oluşması noktasında vereceğiniz eğitimin değerli olduğunu söyleyebiliriz.

Yavru köpeklerde sıklıkla görülen durumlardan biri ısırma ile oyun dengesinin kurulmasıdır. 2-3 aylıkken ailesinden ayrılan yavrular özellikle ısırma şekliyle oyun oynamayı alışkanlık haline getirmiştir. Bu alışkanlığın zarar verici düzeyden uzaklaştırılması adına kontrol edilmesi son derece önemlidir. Bunun için oyun veya ilgi esnasında köpeğinizin saldırganlık düzeyinde ısırmalarını engellemek adına ilginin kesilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ısırma alışkanlığını size veya evinize yönlendirmemesi adına oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz.Yavru köpeklerde eğitimin önemli noktalarından biri de sosyalliktir. Aşılarının tamamlanması itibariyle köpeğinizi olabildiğince sosyalleştirmeniz son derece önemlidir. Farklı mekanlarda, farklı insanlardan gördüğü ilgi yavrunuzun sosyal farkındalığını arttırmaktadır. Diğer eğitimlerin yanı sıra sosyalliği aşılamanız yavrunuzun gelecekteki karakterinin oluşumunda büyük bir rol oynamaktadır.

Bunun yanında yavru köpeklerin küçük yaşlardan itibaren otur, kalk ve benzeri temel komutlar ile birlikte tuvalet eğitimi alması da son derece önemlidir. Küçük yaşlarda verilen tuvalet eğitiminin kalıcı olduğu uzmanlarca ispatlanmış bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Dış dünyada yakaladığı tuvalet rahatlığını evinizde de hissetmesi adına köpeğinize özel bir tuvalet alanı yaratmanız eğitiminin ilerlemesi açısından son derece önemlidir. Bunu yaparken beslenme ve tuvalet alanının farklılığını da köpeğinize aşılamanız gerektiğini hatırlatmalıyız.

Tüm bu eğitim süresince yavru halinden itibaren köpeğinizin liderin siz olduğuna dair net bir fikri oluşması gerekmektedir. Sorunsuz, eğlenceli ve huzurlu bir dostluk ilişkisi için aranızdaki hiyerarşi keskin çizgiler ile anlaşılmalıdır. Size itaat etmesi, dışarıda tasma ile yürümeye alışması, yavruluktan çıktıktan sonra sıçrama hareketlerinin düzene girmesi gibi tüm konularda liderlik vasfınızı tanımasının gerekliliğini vurgulayabiliriz. Tam olarak bu sebeple yavru köpek eğitimi süresince dikkat edilmesi gereken temel noktanın köpeğinizin sizi hem bir dost hem de bir lider olarak görmesine özen göstermek olduğunu söyleyebiliriz.
Yavru köpekler Eve Nasıl Alıştırılır? - Petsurfer

Yavru Köpekler Eve Nasıl Alıştırılır?

Yavru köpeğinizin eve adapte olma süreci son derece önemlidir. Özellikle ailesinden yeni ayrılmış bir yavru köpeğin evinize alışması oldukça zorlu bir süreçtir. Köpeklerin karakteristik özelliklerine göre eve alışma süreci ve süresi farklılık gösterse de bu süreçte yalnız kalma korkusu ile baş başa olan bir bebeğe sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu sebeple eve alışkanlık kazandırılması gereken ilk süreçte evinizi huzurlu ve sessiz tutmanız son derece önemlidir. Hareketli ve fazla gürültülü bir ortam yavrunuzun agresif bir karaktere bürünmesine neden olabilmektedir.

İlk günlerin dışında köpeğinizin sosyalleşmesine de yardımcı olan hafif insan kalabalığı hem yerini benimsemesinde hem de dış dünyaya ait görüşünün oluşmasına destek sağlamaktadır. Farklı insanlardan gördüğü ilgi ve ortam sıcaklığı yavru köpeğin eve alışmasında önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında evde tuvalet eğitimi oluşturulması ve dışarıya çıkabilme serbestliğinin bulunması da yavru köpeğinizin evinize alışma sürecini hızlandırmaktadır. Bu süreçte yavru köpeğinizin daima yanında bulunmaya ve onu yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz.
5 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır?

Yavru Köpekler Nasıl ve Ne Sıklıkla Yıkanır

Eğer bir yavru köpek sahipleniyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biri de bakım sürecidir. Köpeğinizin nasıl ve ne sıklıkla yıkanacağı hakkında bilgi sahibi olmanız son derece değerlidir. Küçük dostlarımızın aşıları tamamlanmadan önce suyla aşırı temas etmeleri doğru bulunmuyor. Çünkü ter bezlerinin bulunmaması ve su temasının düzenli şekilde olmaması köpeğinizin cildine zarar verebilmektedir.

Köpeğimizi yıkarken suyun sıcaklığına ve yavrunun tüy yapısına bağlı hareket etmemiz gerekmektedir. Köpek şampuanını kullanma talimatlarını okuyarak ve yavrunun gözleri ve kulakları ile temas etmesini engelleyecek şekilde kullanmalıyız. Suyun ılık sıcaklıkta olması da yıkama esnasında son derece önemlidir. Yavru köpeklerin yıkanmaları kadar tüy bakımlarına da dikkat edilmelidir.

Birçok uzmana göre yıllık 3-4 defa yavru köpeğinizi yıkamanız yeterli olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu noktada tüy bakımına son derece dikkat etmelidir. Yavru köpeklerin tüylerinin altındaki yağ tabakası yaş küçüklüğüne bağlı olarak henüz çok yenidir. Bu tabakanın korunması adına sürekli olarak köpeğinizi yıkamanız ciddi cilt problemlerine yol açabilmektedir. 

Tüy bakımını günde 1 veya 2 günde 1 kez olacak şekilde yapmanız tüy dökülmesi ve kokunun giderilmesi konusunda köpeğinize yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken gözlerine ve kulağına su kaçmaması durumunu kulaklarını düzenli olarak nemli bezle temizleyerek aşabilirsiniz. Bakım süresince köpeğinizin tırnaklarının kesilmesi, tüylerinin taranması ve diğer tüm detaylara da dikkat etmeniz oldukça önemlidir.
Köpekler Kaç Saat Uyur? En Çok Uyuyan Köpek Cinsleri | Petlebi

Yavru köpekler gece nasıl uyutulur?

Yavru köpeklerin gece daha rahat uyuması için gün içerisinde içerisindeki enerjiyi atması gereklidir. Bu sebeple hem yatmadan önce hem de gün içerisinde bol miktarda egzersiz yaptırmak, yürüyüş için dışarı çıkartmak ve gün içerisinde onunla sürekli olarak ilgilenmek enerjisinin önemli ölçüde azalmasına yol açacaktır.
Adım Adım Köpeklerde Kulak Temizliği & Köpek Kulak Temizleme Solüsyonu ve  Ücreti | Petlebi

Yavru köpek ıslak mendille silinir mi?

Köpeğinizi çıkardığınız kısa yürüşün ardından eve gelerek temizlik için ıslak mendil kullanabilirsiniz. Fakat gözlerine, kulaklarına veya boyun etrafına ıslak mendil kullanmamaya özen göstermelisiniz. Islak mendil pati veya vücuttaki küçük temizlikler için kullanılmaktadır. Köpeğinizi uygun şampuanı kullanarak belirli aralıklarla yıkamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Yavru Köpekler Neden Ağlar? - İzmir Köpek Eğitimi - Ver Patini

Yavru köpekler neden ağlar?

Yavru köpekler özellikle hayatlarının ilk birkaç ayında isteklerini ağlama yoluyla dile getirebilmektedir. Köpeklerde yaygın olan ağlama duygusunu yavru köpeklerde daha sık görebiliriz. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi yavru köpekler de dikkatinizi ona yöneltmeniz için ağlamaktadır. Bu bir bebeğin annesinden yemek veya oyun istemesi gibidir. İsteğini anlayarak ona yardımcı olmanız halinde ağlamanın kısa sürede kesileceğini söyleyebiliriz.
Köpekler nasıl yıkanır? En keyifli banyo zamanı için ipuçları! » Petibom

Yavru köpekler bebek şampuanı ile yıkanır mı?

Birçok veteriner hekim yavru köpeklerin bakım sürecinde köpek şampuanını tavsiye etmektedir. Bu şampuanlar köpeğinizin cildindeki yağlanmayı koruyan partiküller içermektedir. Fakat bakım sürecinde bebek şampuanı kullanımı da köpeğiniz için bir zarar teşkil etmemektedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.